"Windkoepel neemt Urk niet serieus"

Urk, 29 april 2010  - Actiegroep Urk Briest en Stichting Erfgoed Urk zijn verontwaardigd over het aanbod van de Koepel Windenergie om Urk te doen participeren in de bouw van Nederlands grootste windpark aan weerszijden van het voormalig eiland. “De suggestie dat Urk wil participeren is absurd. Uit dit voorstel blijkt dat de initiatiefnemers de Urker omwonenden totaal niet serieus nemen.

 

 

 De Koepel Windenergie maakte vorige week bekend dat polderdorpen Nagele, Tollebeek, Espel, Creil en Rutten  twintig jaar lang jaarlijks € 10.000 ontvangen. Urk krijgt geen financiele uitkering maar mag wel participeren in het windpark.

“Enkele maanden geleden hebben ruim 600 Urker omwonenden een zienswijze tegen de MER van het windpark ingediend.  Die mensen krijgen nu te horen dat ze mee mogen helpen om dit ijzeren gordijn van megamolens tot stand te brengen.  Dit blijkt van totaal onbegrip en gebrek aan respect voor de belangen en gevoelens van de Urker omwonenden”, aldus woordvoerder Leen van Loosen.

“De Koepel ontvangt 1 miljard aan subsidie en “geeft” dan 1 miljoen aan vijf dorpen, oftewel 1 miljoen belastinggeld. Waarom doen ze dat? En waarom alleen aan dorpen van waaruit er zicht is op de windturbines? Omdat die mega molens de horizon vervuilen, teveel geluid maken, en het woongenot ernstig aantasten”, aldus Van Loosen.

Volgens de Urker organisaties moeten de polderdorpen het ‘smeergeld’ weigeren. Van Loosen: “Er is geen enkele goede reden om dit waanzinnige plan te accepteren. Slechts een handvol boeren wordt hier beter van, plus een aantal multinationals. De gewone burger wordt geacht het vrije zicht op het IJsselmeer en het woongenot op te offeren. Wie zich als omwonende laat afkopen is dom bezig.”

Volgens Van Loosen wordt voor Urk het effect nog erger omdat de turbines aan weerszijden van het dorp komen te staan.  Zelfs de MER commissie geeft toe dat ‘door de maat, schaal en uitstraling van de turbines in de nabijheid van het dorp’ de omgeving van Urk zal veranderen”, aldus de woordvoerder.

 

 

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...