"Windpark heeft geen bestaansrecht"

Urk, 6 januari 2010 - Actiegroep Urk Briest is uiterst verontwaardigd over de ‘ondemocratische positieve beslissing’ ten aanzien van Windpark Noordoostpolder. Het comité noemt de procedures rond het windpark ondemocratisch en zegt dat er lokaal geen maatschappelijk draagvlak voor de reuzenturbines bestaat. “Een uniek stukje Nederland dreigt vernietigd te worden”, aldus Urk Briest.

De ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben donderdag het definitieve plan voor een industrieel windpark in en langs het beschermde IJsselmeergebied  vastgesteld.

Urk Briest noemt de beslissing ‘uiterst onverantwoordelijk’. Volgens het comité tart de besluitvorming rond Nederlands grootste en duurste windpark ‘fundamentele democratische normen’. Omdat het ‘te groot, te duur en te omstreden’ is haalt de regering met het windpark het Paard van Troje binnen, aldus de actiegroep.

Woordvoerder Leen van Loosen zegt uiterst teleurgesteld te zijn in Den Haag. “We zijn er in de afgelopen jaren achter gekomen dat bij dergelijk grote projecten je als lokale gemeenschap totaal niet serieus wordt genomen. Geld en macht zijn de sleutelwoorden in dit verhaal.”

Urk Briest en Stichting Erfgoed Urk stappen naar de Raad van State en –indien nodig- het Europese Hof. “Wij laten dit niet zomaar gebeuren. Urk en het IJsselmeergebied als geheel worden vernield. Een industrieel gebied in het stille, beschermde hart van Nederland is iets waar iedere burger zich tegen zou moet verzetten.”

Het tijdstip is volgens Urk Briest temeer ongelukkig omdat er op 2 februari een gesprek tussen de Urker burgemeester Jaap Kroon en minister Verhagen gepland staat. “Hieruit blijkt dat het plan er koste wat kost wordt doorgedrukt en dat de democratische normen met de voeten worden getreden,” aldus Van Loosen.

Volgens het comité zadelt de regering met deze stap het land met een financieel gat van 1 miljard euro op. “Dat geld kan veel effectiever worden besteedt aan andere vormen van duurzame energie. Urk Briest en andere organisaties hebben diverse alternatieven voorgesteld die uiteindelijk veel opleveren,” aldus de Urker woordvoerder.

Volgens Urk Briest wordt het windpark als een ijzeren gordijn rondom Urk wordt gebouwd. “Het silhouet van Urk vanuit het IJsselmeer gezien is van unieke landschappelijke waarde. Het is een beschermd cultuurhistorisch monument, dat in de beleving van de gebruikers van het gebied onmisbaar en onvervangbaar is. Het windpark maakt aan dit unieke stukje Nederland een abrupt eind”, aldus Van Loosen.

 

Urk Briest riep onlangs het regiobureau van Natura 2000, waar ook het IJsselmeer onder valt, op om zich uit te spreken tegen het windpark dat volgens het comité het einde van het ‘stille, donkere hart van  Nederland’ betekent. “De rust in audio visuele zin zal verdwijnen omdat turbines met wieken met een spanwijdte ter grote van een jumbo jet voor een draaiend spektakel zullen zorgen. Omdat de molens voorzien worden van toplichten zal het hier ‘s nacht nooit meer donker zijn. De geluidsnormen voor windparken zijn speciaal voor dit park verhoogd. Zowel mens als dier zullen enorm lijden onder dit industriele windpark”, aldus Van Loosen.

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...