Urk toont strijdlust tijdens Manifestatie Tegenwind

Urk, 5 februari 2011 – Urk protesteerde vandaag massaal tegen Windpark Noordoostpolder. Comité Urk Briest riep de politiek op een debat in de Tweede Kamer af te dwingen. Burgemeester Jaap Kroon riep middels een ‘geuzenlied’ op tot het ‘bestormen van de barricades’.

Een kleine 400 mensen, inclusief een groep demonstranten uit Winschoten, Moerdijk en Wieringerwaard, protesteerde vandaag mee in De Koningshof. Ze luisterden naar toespraken, bezochten stands en liepen mee in een protestwandeling. Maar bovenal zongen ze. Protestliederen geschreven door de Urker bevolking, recht uit het hart, getuigend van de toenemende zorg, boosheid en frustratie over de plannen voor 86 ‘windfabrieken’ rondom het voormalig eiland.

Kijk hier om nog even na te genieten:

http://www.youtube.com/watch?v=RWBiITfr3xY

En hier het Urker Geuzenlied, gezongen door Lammy van Urk:

http://www.youtube.com/watch?v=gLn2acKB7EU

Het videoverslag van Omroep Flevoland:

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?Lang=nl-NL&newsId=78614

En hier voor een fotoserie van de bijeenkomst:

https://picasaweb.google.com/108723522587821391992/ManifestatieTegenwind#

De Manifestatie Tegenwind bestaat uit een reeks protestacties die volgens Urk Briest  duidelijk maken dat voor Windpark Noordoostpolder ‘geen lokaal maatschappelijk draagvlak bestaat’. Jaap Bakker bracht de aanwezigen in de stemming met de 'yell' "Koepeloepelop". Diezelfde slogan staat op een protestbord dat later op de dijk werd onthuld.

Burgemeester Jaap Kroon stelde publiekelijk vragen aan buurgemeente Noordoostpolder, provincie Flevoland en 'Den Haag': "Jullie hebben ons allemaal hoop gegeven door te zeggen rekening met Urk te willen houden. Maar daar zien we in de praktijk niks van. Luisteren jullie wel? Houden jullie wel rekening met duizend jaar geschiedenis?"

Milieugroepen, lokale politieke partijen (met uitzondering van het CDA) en enkele honderden demonstranten ondertekenden het Manifest van Urk. Een anti-windmolenkoor zong onder leiding van Urks burgemeester Jaap Kroon uit volle borst protestliederen. Tevens werd een anti-windmolenloop georganiseerd.

De aanwezigen en diverse organisaties, waaronder Koepelstichting voor Verantwoord Beheer IJsselmeergebied (VBIJ), Watersportbond, Stichting Rotterdamse Hoek, Gaasterlan Naturlan, Nederlandse Vissersbond en SP Flevoland, ondertekenen het Manifest van Urk . In dit Manifest waarschuwen de ondertekenaars de regering voor ‘het ontbreken van lokale, maar ook regionale draagvlak voor dit windpark’. Zij roepen Den Haag op ‘de  plannen voor Windpark Noordoostpolder te herzien en een alternatief en duurzamer plan met breed lokaal draagvlak te ontwikkelen’.

Behalve muziek ware er diverse sprekers. Behalve directeur Flos Fleischer van de Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeergebied spraken ook burgemeester Jaap Kroon en Ons Noordoostpolder lijsttrekker Berthoo Lammers (voor volledige tekst zie http://www.denoordoostpolder.nl/profile/BerthooLammers/article327812.ece/bijdrage_ons_noordoostpolder_op_manifestatie_urk_briest__op_urk).

 

 

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...