Levensgrote turbine op haventerrein

 

Urk, 21 juli 2011 - “Hoe groot worden de nieuwe windmolens?” Omdat de nieuwe generatie windturbines die bij Urk komen nog niet in Nederland gebouwd zijn valt het niet mee om daar een realistische voorstelling van te maken . Daarom heeft Comité Urk Briest het profiel van een E-126 windmolen op het haventerreingeschilderd. Dat lukte niet helemaal, want het terrein is te klein voor de 200 meter lange turbine.

De eerste ring van de mast (doorsnede14,5 meter) en de toren van 135 meter is te zien aan het begin van het havengebied, achter Boekhandel Koster. De hub, met een doorsnede van van 12  meter ‘ligt’ aan het einde van het haventerrein, waar ook het begin van de drie 63,5 meter lange wieken te zien zijn. De omvang is verbijsterend, zegt Urk Briest. “We hadden niet gedacht dat de turbine te groot zou zijn voor het haventerrein. We hadden graag tenminste één wiek willen uitbeelden, maar dat lukte helaas niet,” aldus de comitéleden.

Om de turbine in beeld te krijgen zat er voor Urkerland fotograaf Ritske Brouwer niets anders op dan in een bakje van een hijskraan te stappen. Vanaf 40 meter hoogte kreeg hij zicht op het profiel van de E-126. Dankzij een groothoeklens kon hij de hele turbine vastleggen.

 

Urk Briest nodigt de bevolking uit om een rondje om het profiel te lopen of fietsen, om een beeld van de verhoudingen te krijgen. De telescoopkraan van Schinkel Hoogwerker staat zaterdagmiddag van 5 tot 7 op de hub van de windturbine. De wiek zal worden uitgeschoven tot een lengte van 40 meter. “Bedenk wel dat de wieken van de windturbines ruim twintig meter langer worden dan de kraanwiek,” zegt Urk Briest.

 

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...