Urk Briest protesteert tegen lichtvervuiling Windpark

Urk, 31 augustus 2015 – Volgens actie comité Urk Briest zijn de toplichten van Windpark Noordoostpolder onvoldoende afgeschermd waardoor omwonenden, vogels en vleermuizen last hebben van lichtvervuiling. Urk Briest heeft de Provincie Flevoland om opheldering gevraagd en roept omwonenden op hetzelfde te doen. via deze voorbeeldbrief.

“De storende knipperlichten van het noordelijke deel van het windpark zijn onvoldoende afgeschermd. Dit geeft overlast voor zowel omwonenden als vogels en vleermuizen. Bovendien worden we met illegale middenlichten opgescheept wat het aantal lampen nog eens verdubbeld”, zegt Urk Briest woordvoerder Leen van Loosen.

Volgens het actie comité houdt het windpark zich niet aan het inpassingplan voor het windpark, dat zegt dat lichten worden afgeschermd en de omwonenden niet hinderen. Tevens vraagt het comité zich af of de lichten die in het midden van de turbines zijn aangebracht legaal zijn. Deze worden namelijk niet vermeld in de besluiten.

Urk Briest riep eerder de Raad van State op het IJsselmeergebied te beschermen en de vergunning voor het windpark te laten intrekken. Volgens Urk Briest is het IJsselmeer een uniek open, donker en stil landschap, zonder storende elementen en betekent het geplande megawindmolenpark de dood voor het meer in zijn huidige vorm.

“We zijn altijd bang geweest voor het ‘kermis-effect’ van het windpark, en die angst blijkt terecht. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten”, aldus Urk Briest.

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...