Urk Briest bezoekt mega-windturbine in Duitsland

Urk/Emden, 12 september 2009 - Het comite Urk Briest reisde vandaag naar Emden, Duitsland, om een prototype van de E 126 te bekijken. Deze nieuwe generatie windturbines komen -als de plannen doorgaan- als een ijzeren gordijn aan weerszijden van Urk te staan. Het comite was geschokt door de omvang van de turbine.

Het comite bezocht de E 126 samen met Tegenwind, op verzoek van Radio 1 die een reportage over Windpark Noordoostpolder maakt.  'Wat een munsters', was een van de eerste reacties.

Dit zijn geen molens, maar reusachtige torens met wieken. Stel je de voormalige schoorstenen van de Flevocentrale voor (120 meter), zet er een huizenblok type 2-onder-1-kap bovenop en hang er drie wieken aan met de hoogte van de Poldertoren (65 meter) en je hebt de E 126', zegt Tiemen Roos van Urk Briest. 'Als je daar staat probeer je je voor te stellen hoe het er bij Urk uitziet als er 80 tot 100 van die reuzen staan .... onvoorstelbaar!'

Het Dollart-gebied bleek zaterdag een afschrikwekkend voorbeeld van wat het IJsselmeer te wachten staat. Zowel aan Nederlandse (Delfzijl, Eemshaven) als Duitse kant (Emden) allemaal windmolens en industriegebied. Als de megalomane molens straks eenmaal bij Urk staan, zal ook hier snel de verdere verloedering toeslaan.

Urk Briest vindt het belangrijk dat de Urker bevolking weet wat de plannen precies inhouden, en zich een voorstelling kunnen maken van de omvan van de geplande bouwwerken. De turbines hebben een tiphoogte van 198,5 meter. De mast is 135 m hoog en de wieken hebben een doorsnee 127 m. Tot nu zijn slechts twee testmolens van de E 126 in Europa op het land gebouwd. Een van de Duitse bewakers beweerde bij hoog en laag  dat de E 126 bedoeld zijn voor plaatsing op zee. Hij wilde niet geloven dat ze in Nederland op het land komen.

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...