Demonstratie Groen Front is 'betuttelend' en 'contraproductief'

22 oktober 2009 - Urk Briest beschouwt de Landelijke Demonstratie voor Windenergie op Land die Groen Front op 15 november 2009 in Urk wil houden als 'betuttelend' en 'contraproductief'. Het comite vraagt Groen Front in een brief met actiegroepen als Tegenwind, Rotterdamse Hoek en Urk Briest in gesprek te gaan en een gebalanceerde visie op het  geplande mega windpark te ontwikkelen.  Volgens Urk Briest is het geplande windpark in tegenstrijd met de idealen van de organisatoren.

Groen Front wil kleinschalige energieproductie in zelfbeheer om de macht van de grote energiebedrijven te breken. Windpark Noordoostpolder is een typisch voorbeeld van een van bovenaf opgelegd park dat de macht van grote energieleveranciers vergroot.

'Het geplande windpark is een project waar een handjevol ondernemers stinkend rijk van wordt en waarbij de belangen van de kleine vrouw/man worden genegeerd. Een project dat als Rijksinpassingsplan van bovenaf wordt opgelegd en waarbij de demcratische rechten van omwonenden worden opgeschort', aldus Urk Briest in een brief aan Groen Front.

'De organisatie gaat ervan uit dat Urkers tegen duurzame energie zijn. Niets is minder waar. Op steenworpafstand van Urk is in de jaren tachtig een windpark gebouwd wat toen Nederlands grootste was. Geen enkele Urker omwonende heeft hier tegen geprotesteerd. Nadien zijn er rondom Urk tal van windmolens - al dan niet solitair - bijgekomen. Urk is tegenwoordig de plaats in Nederland van waaruit de meeste windmolens van het land te zien zijn! We zijn dan ook zeker geen Nimby’s', meent Urk Briest.

'Wij vinden echter dat een windpark van dergelijke mega afmetingen niet op het land, in een beschermd natuurgebied thuishoort en dat burgers over hun eigen leefgebied moeten kunnen beslissen.'

In tegenstelling tot wat Groen Front claimt zijn volgens Urk Briest vanuit de gemeente Urk voldoende alternatieven aangeboden: 'Het IJsselmeergebied is een bron van duurzame energie. Urk schaart zich achter het plan om Noordoostpolder en Urk als ‘Zonnepolder’ te ontwikkelen. Tevens steunen we de plannen van Wubbo Ockels om bij de Afsluitdijk blauwe energie en andere vormen van duurzame energie op te wekken.'

Ook de locatie en datum van de demonstratie zijn bijzonder slecht gekozen, meent het comite. 'Dit is een project van de Noordoostpolder dus daar moet een dergelijke ondersteunende demonstratie plaatsvinden. Tevens is het uitermate onkies om een dergelijk evenement op zondag in Urk te plannen. Iedereen weet dat de zondagsrust voor Urkers zeer belangrijk is; de bevolking beschouwt een dergelijk evenement op zondag als uitermate ongevoelig. Volgens ons leidt de demonstratie alleen maar tot verharding van de standpunten waardoor het doel totaal wordt gemist.'


Urk Briest verbaast zich tevens over het feit dat de milieuactivisten van Groen Front voorstander zijn van een mega windpark dat in en langs een beschermd natuurgebied wordt geplaatst. 'Realiseren de demonstranten zich wel dat het leefgebied van miljoenen trekvogels en vleermuizen door de bouw van de honderd Euromasten wordt bedreigd', vraagt het comite zich af.

Ook vragen de Urker actievoerders zich af of Groen Front zich realiseert 'dat de 100 geplande windturbines 198 meter hoog worden, hoger dan de Euromast'. 'En dat deze tot op 50 km afstand, oftewel vanuit bijna heel midden Nederland, te zien zullen zijn? Het is echt niet alleen het historische dorpsaanzicht van Urk dat door het windpark om zeep wordt geholpen; het park zal het unieke, stille, donkere hart van Nederland voorgoed domineren.
Willen de demonstranten daar hun steentje aan bijdragen', vraagt Urk Briest zich tenslotte af. 

 

Laatste Tweets

Uw mening:

Windpark Noordoostpolder...